“De originaliteit die ik heb meegekregen zal ik nooit veranderen om door anderen geaccepteerd te worden; zo zijn hele generaties verloren gegaan. Ik straal mijn licht, met trots bewandel ik mijn pad. Soms fit en gelukkig, helaas niet minder vaak gewond. Ondanks de pijnlijke processen des levens spreid ik elke dag mijn vleugels en vlieg. Ik weet wie ik ben, ik weet waarvoor ik sta. Vooral in moeilijke tijden probeer ik dat voor ogen te houden. De vlinders buiten, vliegen immers ook voor mij! Mijn rotsvaste geloof in God, mijn vergaarde wijsheid, menselijkheid en met zachte hand tracht ik mijn plekje te behouden op deze aarde. Liefde, hoop en geloof in God geven mij de kracht om mijn best te blijven doen om mensen te accepteren zoals ze zijn. Na talloze keren de andere kant van de medaille te hebben aanschouwd, blijf ik het geloof in anderen en mezelf behouden. Want daar ligt de bouwsteen van het bestaan.”

— Martha Wesenhagen, uit: Typisch Martha (1997)

Op 17 oktober 1965 is Martha Wesenhagen geboren in het Zuid-Amerikaanse land Suriname. Toen zij zeven jaar oud was verhuisde de kleine Martha met haar moeder en twee zusjes naar Nederland. Het grootste deel van haar jeugd woonde zij in Rotterdam.

Martha was van jongs af aan een buitengewoon ondernemend kind. Niets leek onmogelijk voor haar. Niet gek dat één van haar levensmotto’s is: ‘Als je het écht wil, kan je bergen verzetten.’ Deze manier van denken heeft haar geen windeieren gelegd, het zorgde ervoor dat zij veel van haar dromen kon verwezenlijken.

Door haar ondernemingsgezindheid, nieuwsgierigheid en spontane karakter leerde Martha met regelmaat interessante mensen kennen. Lieden van allerlei rangen en standen – niet alleen in Nederland, maar over de hele wereld.

Politie
Martha zette haar eerste stappen richting nationale bekendheid in 1995, toen er een einde kwam aan haar korte politiecarrière. De pers schreef stelselmatig dat zij ‘te mooi voor de politie’ was, dat leverde haar de bijnaam ‘Mooie Martha’ op.

Panorama & Party
Kort nadat zij de Rotterdamse politie had verlaten begon Martha een rubriek in het mannenweekblad Panorama: ‘In de kuil met Martha’. Iedere week werd Martha samen met een bekende Nederlander gefotografeerd in een kuil op één van de Nederlandse stranden en interviewde zij de BN’ers in kwestie over sport, seks, geld, vrouwen en snelle auto’s. ‘In de kuil met Martha’ werd een groot succes en kreeg al gauw een vervolg: ‘In bad met Martha’, ‘In bed met Martha’ en ‘In de limo met Martha’. Martha heeft het bad, bed en de limo o.a. gedeeld met beroemdheden als 2 Unlimited’s rapper Ray Slijngaard, zangers als René Froger en Frans Bauer, de Zweedse voetbaltrainer en oud profvoetballer Henrik Larsson, oud voetbal international en trainer Giovanni van Bronckhorst, Voetbal Internationals presentator  en auteur Rene van der Gijp, opinie- en filmmaker Theo van Gogh, wielrenner Jeroen Blijlevens en piano virtuoos Jan Vayne om er maar een aantal te noemen.

Voor het weekblad Party interviewde Martha ook bekende Nederlanders. Martha daagde deze uit om iets bijzonders of sportiefs met haar te ondernemen. Zo ging zij bungeejumpen met de inmiddels overleden zanger en kunstenaar Herman Brood, kunstschaatsen met de RTL televisie presentatrice Wendy van Dijk en bokste zij met Arnold Vanderlyde. Alle uitdagingen werden op de foto gezet door celebrity fotograaf Joop van Tellingen. Haar rubriek in het weekblad ‘Party’ heette ‘Op stap met Martha’.

Columns & boeken
Vanaf jonge leeftijd vertrouwde Martha haar gedachten en gevoelens aan papier toe. Martha Wesenhagen heeft twee boeken geschreven. Haar eerste boek een autobiografie schreef zij in 1995, het boek kreeg de titel Martha. Het niet-alledaagse levensverhaal van een jonge Surinaamse vrouw mee. Twee jaar later in 1997 verscheen er een bundel met columns van haar hand die Martha voor het Rotterdams Dagblad -tegenwoordig het Algemeen Dagblad- heeft geschreven, de bundel heet: Typisch Martha.

Cd’s & videoclips
Na een platencontract getekend te hebben bij Epic Records kwam in 1996 Martha’s eerste single ‘Doe het dan voor mij!’ uit. Producer Bart Bijvank schreef het nummer speciaal voor haar, zo wel de single als de videoclip leverde Martha veel media-aandacht op. Tijdens de jaren tachtig werkte Martha samen met MC Miker G en DJ Sven, bekend van hun mega monsterhit ‘Holiday Rap’. Samen met MC Miker G speelde zij mee in de videoclip ‘Don’t Let The Music Stop’. Martha verleende als model haar medewerking aan de videoclip van de Jamaicaanse zanger Nitty Kucthie met het nummer ‘Your Love’. Wesenhagen droeg zorg voor de locatie scouting en styling van de clip.

Radio
Martha presenteerde een aantal jaar haar eigen radioshow genaamd ‘Beppen met Martha’ op Stadsradio Rotterdam. Daar interviewde zij gasten als Montell Jordan, Keith Sweat, Tavares, Blackstreet en vele anderen. Door haar grote netwerk leerde Martha allerlei R&Bgroepen kennen, waaronder de Nederlandse boyband Roméo. Martha zag talent in deze groep en besloot in te gaan op het verzoek van de boyband om hun manager te worden. Buiten de management taken was zij ook de styliste van de band. Onder Martha’s leiding verdiende de band twee gouden platen: één voor hun hitsingle ‘Coming Home’ en de ander voor hun album ‘Roméo’.

Management
Martha’s managementkwaliteiten bleven niet onopgemerkt. Op 29 april 1999 kreeg zij namens de Free Record Shop, Block Entertainment & Goodman Entertainment de award voor Beste R&B-Manager uitgereikt. Dankzij het succes van Roméo kreeg La Wesenhagen binnen korte tijd meerdere aanvragen om andere bands te managen.

MN8
Martha Wesenhagen ging een kortstondige samenwerking aan met MN8. MN8, bekend van de smashhit ‘I’ve Got A Little Something For You’ waarvan de remix van het nummer is gemaakt door niemand minder dan Sean Combs, beter bekend als Puff Daddy of P. Diddy. De single bereikte de tweede plek in de Engelse, Duitse en Franse hitlijsten. In Frankrijk stond het nummer zelfs meerdere weken op de nummer 1 positie. De tweede single ‘Happy’ is gemixt door één van de leden van Jodeci. MN8 stond onder andere in de voorprogramma’s van Janet Jackson, Celine Dion, Spice Girls, Madonna, Ricky Martin, Robbie Williams, East 17 en de Backstreet Boys.

Re-Play
Martha heeft voor een korte periode het management gedaan voor de vierkoppige groep Re-Play, een Rotterdamse R&B heren formatie die enkel Nederlandse nummers op CD uitbracht.

Skinny Scotty & B-Man
Met trots deed Martha het management van het getalenteerde rap duo Skinny Scotty & B Man uit den Haag. Deze artiesten legden de fundering van de hedendaagse Nederlandse rap.

XMTS (X-Marks The Spot)
Naast alle andere artiesten in haar management vertegenwoordigde Martha ook de boyband XMTS, de band bestond uit de leden Charly Luske, Laurens Kuipers, Fabian en Werner Penza. Onder Martha’s management bracht de groep de singles ‘I Need You’ & ‘Get Down On It’ uit. Martha was verantwoordelijk voor de locatie scouting, productie,regie, het script, casting van de figuranten en styling van de bijbehorende videoclips.

Bryan B.
Bryan B. alias Bryan Bijlhout heeft zijn grote hit ‘Mama’ uitgebracht onder Martha haar vleugels. Bryan is een zanger met een groot bereik, hij heeft een vergelijkbare stem als die van R&B en Soulzanger Luther Vandross. Bryan doet vele harten smelten met zijn nummer ‘Mama’. Zijn nummers komen tot op heden met regelmaat voorbij op Surinaamse radiozenders in Nederland en Suriname.

Maruja
Onder Martha’s management kwam het debuutalbum van Maruja Azuca uit. Het album kwam in de Verenigde Staten uit bij Universal Miami, in Europa kwam het onder de vlag van Red Bullet uit. Er werkten bekende producers en tekstschrijvers als Gergory Elias, Rodolfo Castillo en Omar Hernandez aan mee, waarvan de laatste twee eerder werkten voor Jennifer Lopez, Julio Iglesias, Christina Aguilera, Shakira en Ricky Martin.

Levi Wesenhagen & Mothers Love Records
In april 2010 begon Martha haar eigen platenlabel Mothers Love Records & Management. Zij richtte de maatschappij op voor haar zoon, om belangenverstrengeling te voorkomen, daar zij als A&R-manager voor de platenmaatschappij Talent Beach werkte.

Levi’s debuutsingle was een cover van Luther Vandross’ ‘Dance With My Father’. Het nummer is een ode aan zijn in 1999 overleden vader Manuel Lopes-Andrade. Lopes-Andrade stierf in een tragisch auto-ongeluk op de leeftijd van dertig jaar.